Румънското правителство одобри днес нов пенсионен закон, който е включен като ангажимент

...
Румънското правителство одобри днес нов пенсионен закон, който е включен като ангажимент
Коментари Харесай

Нов пенсионен закон прие Румъния

Румънското правителство одобри днес нов пенсионен закон, който е включен като ангажимент в Националния проект за възобновяване и резистентност, и планува нарастване на пенсиите и унищожаване на " несправедливостите " при изчисляването, съобщи организация Аджерпрес.

„ Законът за пенсиите бе утвърден! Няма „ не желая “ или „ не мога “, когато става дума за пенсионерите. Това държавно управление ще им въздаде правдивост! “, заяви премиерът Марчел Чолаку в обява на страницата си във Facebook.

Телевизия Диджи 24 осведоми, че законът за пенсиите е бил одобрен след скандал между двете партии в ръководещата коалиция. Министърът на финансите Марчел Болош в началото отказал да даде мнение по закона, с който пенсиите на румънците ще набъбнат, тъй като съгласно него няма пари за това, оповестиха политически източници пред телевизия Диджи 24.

Лидерът на Национално-либералната партия Николае Чука изискал уточнения, откакто нощес министерството на труда показало информация, съгласно която бюджетното влияние на новия пенсионен закон ще бъде 55,6 милиарда леи, което е доста повече по отношение на изчисленията на министерството на финансите. „ Въздействието е три % от брутния вътрешен артикул (БВП), което е нещо голямо и би трябвало да идентифицираме източниците на финансиране “, декларирал Чука, представен от Диджи 24.
 istock istock
След краткотрайно отсрочване на държавното съвещание и обещано в последна сметка мнение със забележки от министъра на финансите, пенсионният закон бе утвърден.

Миналата седмица министър председателят Марчел Чолаку съобщи, че следващата година пенсиите в Румъния ще бъдат увеличени на два пъти - с индексация от 1 януари и с преизчисление от 1 септември.

В началото на днешното държавно съвещание румънският министър председател сподели, че в новия пенсионен закон ще бъде отстранен прагът от 9,4 % от Брутният вътрешен продукт за разноски за пенсии.

Чолаку акцентира, че следващата година няма да има нарастване на данъците, само че изиска проект от ограничения за нарастване на събираемостта на дължимите към държавния бюджет суми.

Министърът на труда и обществената взаимност Симона Букура Опреску увери, че ще бъдат открити средства за нарастване на пенсиите през януари и през септември идната година. 

Запитана дали този закон не се приема поради идните избори, а нарастванията на пенсиите може да бъдат отсрочени, както е ставало по-рано, министърката сподели, че " законът е постоянен и резистентен ".
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР